• angleški,english

Vgradnja

03.12.2022

Ali so vaše ploščice primerne za zunanje površine?

Seveda -  naše glazirane porcelanske ploščice (proizvedene po tehnologiji ''gres porcellanato'') so primerne za oblaganje vseh prostorov - hodnikov, spalnic, kuhinj, dnevih prostorov, kopalnic, idealne pa so za vgradnjo na zunanjih površinah. So naravna in varna odločitev - vzdržljive, varne, ekološke, hipo-alergene ter odporne na ogenj ter zmrzal. Njihovo telo je izdelano iz popolnoma naravnega materiala (pretežno gline ter peski), ki se z žganjem na visoki temperaturi spremeni v izjemno trden in obstojen gradbeni element. Med samo vgradnjo bodite pozorni da med položeno in zafugirano keramiko ter podlago, ne pride do vdora vlage. Čeprav so na trgu mrazoodporna lepila, se lahko pri vdoru vode v mrzlih dneh naredi led, kateri lahko povzroči odstopanje keramike.

02.12.2022

Ali lahko ploščice vgradim sam?

Priporočamo, da vgradnjo ploščic prepustite strokovnjakom, ki so specializirani na tem področju. S svojim znanjem in spretnostmi vam bodo zagotovili najboljši končni rezultat. Če boste ploščice vgrajevali sami, se skrbno pozanimajte o vseh podrobnostih, ki jih zahteva vgradnja: mesto vgradnje (notri, zunaj, stena, tla...) izbira ploščic, način polaganja, kako se del lotiti pri adaptaciji in kako pri novogradnjah...
Izvajalec del mora upoštevati navodila proizvajalca Gorenje Keramika d.o.o., kjer navaja, da je potrebno ustreznost nians ter kalibrov preveriti pred polaganjem in morebitna odstopanja prijaviti pred polaganjem. Na že položeno keramiko reklamacije ne priznamo.

02.12.2022

Imate kakšen nasvet kako lahko sam vgradim keramične ploščice?

- Pred vgradnjo keramičnih ploščic preverite kaliber, nianso in kakovost izdelka.
- Priporočljivo je, da se pri vgradnji vedno pomešajo keramične ploščice iz različnih škatel ter pregleda ustreznost nians in kalibrov.
- Da preprečite neustrezen videz vgrajenih keramičnih ploščic, jih predhodno namestite na ravno površino in jih vgradite le, če celoten izgled ustreza vašim željam.
- Preberite opozorila na kartonski embalaži in jih upoštevajte.
- Stenske ploščice pred vgradnjo namočite v vodi.
- Uporabite primerno orodje za vgradnjo keramičnih ploščic (rezalko z diamantnim rezilom, zobato lopatico, belo gumijasto kladivce, klešče za keramične ploščice, gumijasto lopatico za fugiranje). - Poskrbite, da je površina, na katero se bodo vgradile keramične ploščice, ravna, čista in zaščitena pred vlago ter očiščena vseh nečistoč (npr. oplesk,..)
- Pri nanosu lepila dosledno upoštevajte navodila proizvajalcev lepil.
- Da zagotovite pravilno vgradnjo, priporočamo uporabo vodne tehtnice.
- Glazirane porcelanske ploščice vgrajujte z največ 30% zamikom, nikoli s polovičnim oz. 50% zamikom.
- Za zatesnjevanje vseh robnih spojev na zidnih in talnih površinah je potrebno uporabiti sanitarni silikon. Posebej to velja pri polaganju talnih ploščic na spiralo talnega gretja, kjer po vključitvi talnega gretja prihaja do raztezanja materialov.
- Strokovnjak za polaganje keramičnih ploščic mora izbrati ustrezno velikost fug, da se zagotovi ustrezna struktura vzorca znotraj dovoljenih dimenzijskih odstopanj.
- Takoj po vgradnji keramičnih ploščic, preden se fugirna masa in lepilo zasušita, očistite površino keramičnih ploščic z gobico in čisto vodo. Nikoli ne uporabljajte trdih materialov, s katerimi bi lahko poškodovali površino keramičnih ploščic (kovinske lopatice, abrazivna čistilna sredstva,...). Vedno upoštevajte pravila, ki jih priporoča proizvajalec lepila.

02.12.2022

Ali lahko vgradim nove ploščice na že obstoječe ploščice?

Običajno lahko keramiko vgradite na že obstoječo položeno keramiko, vendar bodite prepričani da je bila spodnja podlaga pravilno vgrajena in je brez poškodb ter votlega zvoka (donenja). Pred vgradnjo keramike na keramiko dobro očistite prvotno površino (more biti nemastna ter neprašna). Površino premažite z primernim premazi. Pri polaganju uporabite fleksibilna lepila primerna za polaganje keramike na keramiko. Med samo izvedbo se držite navodil proizvajalcev o pripravah materialov in času sušenja. V primeru, da prvotna podlaga ni bila primerno vgrajena vam lahko v bodoče povzroči večje stroške od predvidenih. Upoštevajte da bodo tla na katere boste položili novo keramiko višja, kar lahko povzroči težavo pri odpiranju in zapiranju vrat.

02.12.2022

Ali lahko vgradim talne ploščice na steno, stenske ploščice pa na tla?

Notranje stenske ploščice so zaradi različnih razlogov primerne samo za vgradnjo na stenske površine. Medtem ko so glazirane porcelanske ploščice primerne za vgradnjo tako na stenskih, kot tudi na talnih površinah.

02.12.2022

Ali lahko vgradim keramične ploščice nad talno gretje?

Porcelanske keramične ploščice so idealne za vgradnjo nad talnim gretjem. Izdelane so iz naravnih materialov, ki zagotavljajo toplotno prevodnost. Kar pomeni da prenašajo, oddajajo ter zadržujejo toploto zelo dobro. Pri vgradnji dosledno upoštevajte pravila za izvedbo postopka. Uporabite lepila, ki so primerna za vgradnjo nad talnim gretjem, keramike na tleh ne polagajte tesno do stene, uporabite fleksibilni kit, kateri omogoča raztezanje in krčenje površine med segrevanjem/ohlajanjem. Za več informacij glede vgradnje ploščic nad talnim gretjem, se posvetujte z vašim izvajalcem storitve.

02.12.2022

Kakšno količino ploščic potrebujem za izvedbo projekta?

Za izračun količine pomnožite stranice površine, ter izračunu dodajte 10-15%. Dodatek je odvisen od površine, načina polaganja ter formata ploščic. Dodatek vam bo služil v primeru rezanja, loma ter v primeru morebitne kasnejše nepredvidene zamenjave keramike na površini vgradnje.

02.12.2022

Ali so fuge potrebne oz. ali jih priporočate?

Strokovnjak za polaganje keramičnih ploščic mora izbrati ustrezno velikost fug, da se zagotovi ustrezna struktura vzorca znotraj dovoljenih dimenzijskih odstopanj.
- Takoj po vgradnji keramičnih ploščic, preden se fugirna masa in lepilo zasušita, očistite površino keramičnih ploščic z gobico in čisto vodo. Nikoli ne uporabljajte trdih materialov, s katerimi bi lahko poškodovali površino keramičnih ploščic (kovinske lopatice, abrazivna čistilna sredstva,...). Vedno upoštevajte pravila, ki jih priporoča proizvajalec lepila.
Glazirane porcelanske vgrajujte z NAJVEČ 30% zamikom, nikoli z polovičnim oz. 50% zamikom.