• angleški,english

KERAMIKA – SODOBEN NARAVNI MATERIAL

Zakaj izbrati keramiko?

 

 

Keramika je popolnoma naravni material, ki izvira iz zemlje. Zaradi svoje dolge življenjske dobe in dejstva, da se lahko v celoti reciklira, predstavlja keramika trajnostno izbiro. Je starodaven in hkrati moderen material, ki je zaradi svojih izjemnih lastnosti in neomejenih možnosti estetske dodelave eden od najbolj zaželenih materialov pri opremljanju sodobnih bivalnih prostorov.

Na trgu so številni materiali namenjeni za oblaganje površin v notranjih in zunanjih prostorih, a niso vsi enaki! Vsak material ima drugačne lastnosti, prednosti in omejitve. Nekateri so v celoti fokusirani na estetiko, zanemarjajo pa funkcionalnost in varnost; drugi so lahko cenejši in lažji za vgradnjo, vendar se hitro poškodujejo in je večja verjetnost, da jih bomo morali zamenjati že po nekaj letih; tretji so čudoviti in kvalitetni, a so zelo dragi in praktično nedostopni povprečnemu kupcu. Keramične ploščice so izjema v tem, da združujejo odlične tehnične in estetske lastnosti s finančno dostopnostjo in tako izpolnjujejo visoke zahteve sodobnih javnih in zasebnih projektov.

 

 

 Keramika je popolnoma naravni material

 

VAREN MATERIAL: Keramika je varna izbira tako za okolje kot za zdravje. Ne vsebuje nobene plastike, ne gori in ne oddaja nobenih zdravju škodljivih substanc niti v primeru požara. Odporna je na visoke temperature, hitre spremembe temperature (termalni šok), izpostavljenosti sončnim žarkom in atmosferskim vplivom ter številnim kemikalijam. Mrazoodporna oz. porcelanska keramika je odporna tudi na zmrzal in ekstremno nizke temperature. Keramične ploščice so tako varna izbira za katerikoli notranji ali zunanji prostor, saj za razliko od drugih materialov prenesejo tudi najbolj ekstremna okolja.

TRAJNOSTEN MATERIAL: Keramika je eden od najbolj trajnih materialov, ki se ne stara. Ob pravilni vgradnji in pripravi podlage nam bodo služile kot stenska ali talna obloga za vse življenje. Porcelanska keramika ima izjemno odpornost na odrgnine in obrabo zaradi hoje, kar je ključni element pri določanju vzdržljivosti in ne zahteva nobenega posebnega vzdrževanja (lakiranje, poliranje,…). Zaradi dolge življenjske dobe je treba keramiko menjati veliko redkeje od drugih materialov, zaradi česar je trajnosten in okolju prijazen material. Keramika zagotavlja odličen estetski rezultat in visok nivo toplotne izolativnosti, kar tudi znižuje stroške bivanja.

HIGIENSKI MATERIAL: Keramika je eden od najbolj higienskih materialov, iz keramike je tradicionalno narejena sanitarna oprema, velik del sodobne zdravstvene opreme in pripomočkov (npr. zobni vstavki in kostni implantanti). Človek jo je uporabljal že od nekdaj za prehrano, shranjevanje vode, vina, olja ter osebno higieno. Sodoben napredek v tehnologiji in uporabi materialov je še izboljšal njene kemične, fizikalne in mehanične lastnosti. Glazirane keramične površine so enostavne za spiranje in čiščenje z običajnimi detergenti, obenem pa onemogočajo da bi na njih zastajala in se nabirala umazanija. Keramične ploščice so imune na plesen in bakterije, zato so primerne tudi za kopalnice in ekstremno vlažne prostore. Keramika je nepogrešljiv del vsakdanjega življenja, saj zagotavlja čistočo in higieno našega doma.

 Keramika je popolnoma naravni material
 Keramika je popolnoma naravni material
 Keramika je popolnoma naravni material