• angleški,english

Tehnični del

02.12.2022

Kakšna je razlika med keramičnimi ploščicami ter glaziranimi porcelanskimi ploščicami?

Pojem keramične ploščice v širšem smislu obsega vse vrste ploščic, ki so narejene iz gline ali mešanice gline z drugimi naravnimi materiali in nato žgane v peči. Dve temeljni podskupini keramičnih ploščic so porcelanske in ne-porcelanske ploščice, ki se razlikujejo po samem materialu, tehnologiji izdelave, tehničnih lastnostih in namenu uporabe. Ne-porcelanske ploščice se običajno imenujejo kar keramične ploščice v ožjem smislu in se tako ločijo od porcelanskih.

Glavna razlika med keramičnimi in porcelanskimi ploščicami je v vpojnosti vode. Porcelanske ploščice imajo izjemno nizko vpojnost vode (manj kot 0,5%), zaradi česar se klasificirajo kot mrazoodporne in so namenjene tudi za oblaganje zunanjih površin. Keramične ploščice pa imajo večjo vpojnost vode, zato se uporabljajo samo v notranjih prostorih.

Gorenje Keramika proizvaja stenske keramične ploščice, ki so izdelane iz rdeče gline in glazirane z neprepustnim slojem glazure, ki naredi površino ploščice obstojno in izjemno enostavno za čiščenje in vzdrževanje. Te ploščice so izključno namenjene za oblaganje sten v notranjih prostorih. So mehkejše in lažje od porcelanskih ploščic, zaradi česar je vgradnja enostavnejša, stene pa so manj obremenjene.

Porcelanske ploščice so težje, močnejše in bolj vzdržljive od keramičnih, zato so primerne tudi za vgradnjo na najbolj obremenjenih pohodnih površinah. Gorenje Keramika ponuja glazirane porcelanske ploščice, ki vam bodo zagotovile dolgotrajno brezskrbno uporabo.

02.12.2022

Zakaj imajo ploščice različne odtenke ali dimenzije (kaliber)?

Telo ploščic je izdelano iz popolnoma naravnih materialov (gline, peski), ki se z žganjem na visoki temperaturi spremeni v izjemno trden in obstojen gradbeni element. Zaradi narave materiala pride do manjših razlik v dimenziji (kalibrih) in niansi, skladnost katerih se ureja z evropskim standardom EN 14411. Pri nakupu ali dokupu keramičnih ploščic bodite pozorni na ujemanje nians in kalibrov v vseh paketih - lastnosti obeh so navedene na strani paketa. Priporočamo, da pred vgradnjo pomešate keramične ploščice iz različnih paketov ter pregledate ustreznost nians ter kaliborv. Ploščice vgradite, le če celoten izgled ustreza vašim željam.
Po najnovejših trendih v keramiki, ploščice replicirajo vzorce narave, temu primerno ponujamo kolekcije ploščic, ki vsebujejo več raznolikih lic, katera se razlikujejo po barvah, odtenkih, ali vzorcih.  Razgibanost teh definirano z oznakami od V1 (enoten izgled) do V4 (večja razlika v odtenku in vzorcu).

02.12.2022

Ali so keramične ploščice vzdržljive?

Da, vendar je to precej odvisno od načina vgradnje ploščic. Imejte v mislih, da je keramika močna toliko kolikor je dobra podlaga na katero jo boste položili. Nepravilno pripravljena podlaga pomeni večja možnost  poškodbe ter odstopanja ploščic od podlage.
Za optimalno vzdržljivost keramičnih ploščic, priporočamo vgradnjo  s strani strokovnjaka, ki pozna proces s katerim vam bo zagotovil vgradnjo brez nepravilnosti in dolgo življenjsko dobo izdelka.

02.12.2022

Ali so keramične ploščice proti zdrsne?

Za glazirane porcelanske ploščice se preverja odpornost na zdrs s standardom DIN EN 16165 B, ki je predpisan s strani Nemškega Inštituta za Normalizacijo (DIN). Metoda preskusa vključuje osebo, katera ima obuto predpisano obutev za omenjeni standard in hodi po klančini s spremenljivim kotom. Rezultati pridobljeni s to metodo so klasificirani na 5 ocen oz. oznak, od R9 do R13, ki sovpadajo s predpisanimi koti klančine. V kategorijo R9 spadajo glazirane porcelanske ploščice katere imajo nižjo proti zdrsno lastnost (povprečen kot zdrsa med 6-10 °), medtem ko imajo keramične ploščice z oznako R13 višjo proti zdrsno lastnost (povprečen kot zdrsa nad 35 °). Višji kot je razred proti zdrsnosti, boljši oprijem ima pohodna površina.