• angleški,english

TOPLI MINIMALIZEM

Kako doseči prijetno preprostost?

 

 

Življenje v času, ko smo popolnoma obkroženi s prekomernimi količinami instantnih informacij in dražljajev, ima svoje slabe strani – mentalno in čutno prenasičenost.

 

 

 Gorenje keramika - topli minimalizem

 

To se odraža tudi v naših domovih, saj materialistično in kompulzivno kupujemo stvari in kopičimo navlako. Ampak manj stvari še ne pomeni nujno hladnih in praznih prostorov, ki so oropani osebnosti. Lepota, funkcionalnost in toplina lahko funkcionira tudi znotraj minimalistične estetike.

Minimalizem ne pomeni samo imeti manj, ampak ustvariti čas in prostor za več tistega, kar imamo radi in kar radi počnemo. Pri načrtovanju minimalističnega doma gre za to, da smo pozorni na vsak element, ki ga vnesemo v prostor. Ne gre za to, da zgolj napolnimo prostor, ampak da smo pripravljeni preizkusiti vsak element in počakati, da vidimo ali zares resonira z nami in s prostorom.

V jedru toplega minimalizma je udobje. Definira ga udobna preprostost a hkrati izjemna funkcionalnost in namenskost. Stil harmonično kombinira naravne elemente, s poudarki pa doda globino in vizualni interes. Če vam je všeč ta stil, se držite nekaj osnovnih nasvetov. Jasno definirajte barvno lestvico, ki temelji na toplih ali nevtralnih barvah, mehkih tonih in umirjenih niansah, ki jih najdemo v naravi. Mešanje različnih naravnih vzorcev bo prostor popestrilo, ohranitev osnovne barvne palete pa bo preprečila, da bi stvari delovale neskladno.

 Gorenje keramika - topli minimalizem

 

 Gorenje keramika - topli minimalizem

Tekstura igra pomembno vlogo pri obogatitvi prostora. Uporabite materiale kot so juta, lan, bombaž, volna,… Raznolike teksture bodo učinkovale razgibano. Zemeljske barve in teksture ustvarjajo topel, organski videz, dodatki iz narave pa naredijo prostor sproščujoč in poživljajoč. Dodajte prostoru osebno noto in investirajte v stvari, ki bodo trajale vse življenje. Ustvarite spomine s fotografijami ali zbirko predmetov s potovanj. Ne pozabite, minimalistični ambienti dajejo prednost kvaliteti pred kvantiteto.

 

Pohištvo je večinoma iz svetlega, beljenega lesa brez izrazitega vzorca. Oblike so enostavne, a premišljeno večnamenske. Osvetljava je pomemben element tega stila. Kotički osvetljeni s svetlobo sveč in preproste svetilke na izbranih mestih ustvarjajo mehkobo in toplino.

Čeprav se kopalnica pogosto smatra za hladen prostor, jo definitivno lahko spremenite v topel ambient. Uporabite ploščice v toplih tonih in jih kombinirajte s teksturnimi ali 3D ploščicami v isti barvni shemi. Brisače, ogrinjala in preproge bodo dodali mehkobo, izbrano ogledalo ali kopalniški blok pa karakter in globino. Prinesite v kopalnico sveče, povabite vanjo naravo s poudarki kot so sobne rastline ali keramične vaze organskih oblik. Vodi naj vas občutek udobja in pozitivne vibracije.

 Gorenje keramika - topli minimalizem