• angleški,english

JAPANDI STIL

Minimalistična harmonija dizajna.

 

 

Japandi stil predstavlja najnovejši trend, ki združuje dva sodobna stila: skandinavskega in japonskega. Ta hibridni stil kombinira moderni skandinavski dizajn z brezčasno eleganco japonske estetike. Čeprav prihajata stila iz različnih strani sveta, ju povezujejo podobni principi. Oba se fokusirata na enostavnost, čiste linije, minimalistične postavitve in zasledujeta čim večji občutek sprostitve in ravnotežja, da postane dom prostor, kjer se lahko človek izrazi in kjer telo um in narava postanejo eno.

 

 

Medtem ko so skandinavski interierji barvno nevtralni in lahko včasih delujejo že nekoliko sterilno, pa bogata japonska barvna paleta obsega toplejše in bolj globoke tone. V japandi stilu odpira kombinacija teh dveh barvnih identitet nove rešitve: bela, siva in odtenki bledega nordijskega lesa se povezujejo z močnejšimi rjavimi, oker, zelenimi ali modrimi toni, ki jih pogosto srečujemo v japonskih domovih.

Nordijski interier ohranja gole stene in gladke površine, bogate naravne teksture se pojavljajo zgolj na dodatkih. Japonci pa ljubijo patinirane površine, interierje polne umetelno ometanih sten, papirnatih latern, starega lesa in ročno izdelane keramike. Japonska filozofija in način življenja je zaobjeta v pojmu 'wabi-sabi', ki pomeni sprejemanje minljivosti in nepopolnosti kot lepoto vredno občudovanja in ne kot napako. Zato japonski minimalisti še posebej cenijo materiale, ki dobijo značilen videz in teksturo zaradi staranja, vremenskih vplivov ali uporabe (oksidiran baker, staran les, tekstil,…).

Skandinavski in japonski stil povezuje tudi zavezanost k trajnostnemu razvoju in ekološko-usmerjenemu dizajnu. Oba stila izbirata naravne materiale kot na primer les, keramika, kovina, bombaž, svila, juta, volna in avtentične vzorce, ki izražajo močno vez z naravo. Dekoracija je v japandi ambientu zreducirana na minimum, ikonični kosi modernega pohištva se prepletajo z elementi tradicionalne orientalne kulture s sofisticiranimi potiski in vzorci.

Pomembno vlogo v japandi stilu ima svetloba. Velika okna so zasnovana tako, da preplavijo prostor z naravno svetlobo, sodobna umetna razsvetljava pa stremi k temu, da tudi ponoči ustvari čim bolj naravne svetlobne efekte.

 Gorenje keramika - japandi stil

Če vas je prevzel japandi stil in si ga želite vnesti v svoje okolje, je najboljše začeti z najbolj intimnim prostorom: kopalnico. Med kolekcijami ploščic Gorenje Keramika boste našli številne vzorce inspirirane v skandinavskem ali japonskem stilu s čistimi minimalističnimi ali nepopolnimi naravnimi dizajni, ki jih lahko kombinirate in ustvarite unikatno japandi atmosfero.

 

 Gorenje keramika - japandi stil

 

 Gorenje keramika - japandi stil