• angleški,english

SKANDI STIL

Vodnik po načelih oblikovanja Skandi.

 

Temeljni značilnosti skandinavskega stila sta minimalizem in funkcionalnost, vendar brez žrtvovanja lepote.

Prostori oblikovani v tem stilu združujejo teksture, kontraste in mehke tone v nezmotljivo moderen izraz. Skandinavski način življenja sledi filozofiji 'hygge', ki stremi k ustvarjanju udobnega in uravnoteženega občutka v prostoru. Pojem 'hygge' izraža občutek udobja, zadovoljstva in dobrega počutja, ki izhaja iz zmožnosti videti lepoto in bogastvo v majhnih stvareh in je eden od temeljnih značilnosti skandinavske kulture. Hygge filozofija in način življenja je nedvomno pomemben faktor zaradi katerega se skandinavski narodu uvrščajo med najsrečnejše narode na svetu kljub neprijaznemu vremenu. Gre za preprostost življenja, prisotnost tukaj in zdaj, hvaležnost in zavedanje, da je ta trenutek vse, kar v resnici imamo.

 Gorenje keramika - skandinavski stil

 

Skandinavski dizajn je formiral številne principe in karakteristike, da bi dosegel ravnotežje med funkcionalnostjo, modernizmom in udobjem. Najpomembnejši element je naravna svetloba, ki je v skandinavskih deželah primanjkuje v dolgih zimskih mesecih. Zato so skandinavski domovi oblikovani tako, da sprejmejo čim več naravne svetlobe v prostor in jo tam zadržijo. Skandinavska barvna paleta je tako pretežno bela (bele stene in beli okenski okvirji), včasih z dodatkom zadimljenih sivo-modrih, sivo-zelenih ali sivo-bež tonov. Detajli v črni ali v temnih nevtralnih barvah definirajo poudarke v prostoru.

Osnovni okvir prostora v skandinavskem stilu predstavljajo bele stene in lesena tla. Običajno se uporablja svetli les, kot na primer bukev, bor ali smreka, lahko tudi beljen. Pohištvo je moderno, praviloma leseno in sledi principu 'več je manj'. Namesto obsežnih kompozicij se raje odločimo za nekaj skrbno izbranih reprezentativnih kosov pohištva. Občutek udobja v prostoru z minimalistično barvno paleto in modernim pohištvom dosežemo z naravnimi teksturami. Naravna vlakna kot konoplja, lan, volna, juta v nevtralnih tonih so pomemben element tega stila. Preproge, pletene odeje in mehke blazine so idealni dodatki.

Enostavnost in praktičnost sta temeljni vodili skandinavskega dizajna. Stene so praviloma gole, prostori pa relativno prazni. Nepotrebnim dekorativnim elementom se izogibamo, dodatki naj bodo preprosto, avtentični in vrhunsko izdelani. Originalna umetniška dela ali izdelki iz keramike so odlična izbira. Tudi sobne rastline pogosto srečamo v skandinavskih ambientih, saj dodajo barvni kontrast nevtralnemu ozadju in prinesejo del narave v prostor. Porcelanske ploščice Gorenje Keramika so idealna izbira za ambiente v skandinavskem stilu. Izbirate lahko med različnimi tipi naravnega ali beljenega lesa v originalnem formatu lesenih desk 22,5x90 cm ali 15x60 cm. Tako dobite najboljše iz obeh svetov: unikatni videz naravnega lesa, hkrati pa visoko odpornost, trajnost in enostavno vzdrževanje, ki je značilnost porcelanske keramike.

 

 Gorenje keramika - skandinavski stil
 Gorenje keramika - skandinavski stil